Kävin teatterissa katsomassa Lauri on Paska. Mustan huumorin sävyttämä komedia pieleen menneestä parisuhteesta. Hieman oli sekava joiltain osin (johtuen siitä, että kaikilla naisilla oli samanlaiset vaatteet ja näillä samannäköisillä naisilla oli eri roolihahmoja), mutta pidin silti. Laurihan oli paska. Viinaan menevä lusmu, joka ei kantanut vastuuta yhtään mistään ja käänsi kaiken aina avovaimonsa syyksi. Kuspää toisinsanoen.

 

Aiheen innoittamana päätin hieman pohtia parisuhteita.

 

Rakkautta pidetään hyvin suuressa arvossa parisuhteessa, mutta yksikään parisuhteeni tai parisuhteen tapainen ei ole loppunut siihen, ettenkö olisi rakastanut toista ja välittänyt kumppanistani todella paljon. Rakkaus ei voita kaikkea. Ei edes silloin, vaikka se olisi molemminpuolista.

 

Juttelin yhden ulkomaalaisen kanssa rakkaudesta. Hän oli kovin rakastunut rovaniemeläiseen naiseen ja nainen häneen. Ainoa ongelma oli, että hän ei voinut kuvitellakaan muuttavansa Rovaniemelle, koska "siellä ei ole mitään!!" eikä nainen voinut kuvitella asuvansa missään muualla. Tämän lisäksi miehen teki mieli matkustaa jatkuvasti. Nainen taas tykkäsi olla Rovaniemellä. Vuosisadan rakkaustarina jäi noin kuukauden parin mittaiseksi. Valinta ei todellakaan ollut miehelle helppo.

 

Eri ihmiset saavat eri puolia itsestä esille. Varmasti jotkut rakastuvat ihmisiin, jotka saavat itsestä vain parhaat puolet esiin. Useasti käy kuitenkin niin, että ihastuu ihmiseen, joka saa itsestä mitä merkillisimpiä puolia esille, sellaisiakin, joita ei tiennyt olevan olemassakaan. Sen sijaan, että olisi fiksu, sujuvasanainen, rento, huumorintajuinen, suvaitsevainen, avarakatseinen, itsevarma ja kypsä aikuinen ihminen (millainen yleensä ystävien seurassa on ja millainen oli sinkkuna), onkin toisen seurassa jännittynyt ja tökerö, tai sitten huumorintajuton ja vaisu, taikka vaikka apaattinen fletkumato, tai kostonhimoinen ja vittuileva ämmä, tai ahdistunut/ahdistava ällötys, tai epävarma eetu, takertuva takiainen, tai omistushaluinen olli, tai ennakkoluuloinen erkki, tai moralisoiva ja marmattava täti, tai alistava ja/tai alistuva alli, tai säälittävä roikkuja, tai vesikauhuinen koira, tai ennenaikojaan mummoutunut/papparoitunut nuori, tai sulkeutunut seija.

Tällä lantakasalla seisoo, muistelee "Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii." ja miettii "Miten vitussa tässä kävi näin?!" (taas)

 

Rakastumisen huumassa, kun hääkellot kilkattavat päässä, mielikuvitusvauva potkii suloisesti mahassa ja silmissä on sydämenkuvat ja mielessä on vakaa usko ikuiseen rakkauteen, ei halua ajatella, että ehkei parisuhteiden tarkoitus olekaan ainoastaan jakaa asioita, lisääntyä (tai harjoittaa vastaavaa toimintaa) ja tuoda iloa elämään. Ehkä parisuhteet ovat pakkoshokkiterapiaa, jossa revitään pahimmat ja tylsimmät puolet itsestä tarkasteltaviksi ja hyväksyttäviksi?

 

En mitenkään epäile, etteikö rakkaudentäyteinen parisuhde voisi kestää vaikka lopun elämää, mutta tähän mennessä olen huomannut, ettei rakkaus, keskustelutaito, toisen ymmärtäminen, itsensä kehittäminen, molempien hyvän yrittäminen ja entisten virheiden vältteleminen takaa onnellista parisuhdetta.

 

Asia on paljon simppelimpi, joko synkkaa tai ei synkkaa. Joskus rakkaus leimahtaa hetkeksi ja joskus se palaa pitkään. Eikä voi muuta kuin nauraa ja itkeä vuorotellen. Ottaa kiinni hetkistä.

 

Elän mahdollisimman paljon uudenvuoden lupaukseni mukaan:

Mikä on tullakseen, tulee, ja me kohtaamme sen pystypäin.

Mikä on mennäkseen, menee, ja me päästämme siitä irti.

Mikä on jäädäkseen, jää, ja me hymyilemme sille. :)

 

Loppuun vielä varoitus rakastumisesta kulkuriin:

"Don’t Fall in Love with a Traveller. Traveller, as the name suggests, it is quite appealing. Their lifestyle is unique and so with their mindset. But they never settle down for good. They are optimistic people, they travel roads less travelled. Wherever the road takes them without complaining. Whatever lies ahead, they don’t know yet they still keep ongoing, keep moving. They believe that every place they go is a beautiful one. They have a good sense of direction, it’s either left or right, they know. They’ll never go astray, getting lost is one of their adventures but always come up with the right direction. Simplicity the way they look and live. They are never boring. They always have something to share and talk about. But, they fond of saying goodbyes. And once they have left a certain place, they almost forget. They will only break your heart. they are never settled down. They are in every place." (en tiiä kuka)