Maailmanlaajuisesti on tunnettu ilmiö, että mikäli kaksi naista asuvat saman katon alla pidempään, heidän kuukautisrytminsä muuttuvat samaksi. Naisten kanssa seurustelleet naiset ovat varmastikin huomanneet, ettei asuminen saman katon alla ei ole ehdoton edellytys, fyysinen ja henkinen läheisyys muuttavat rytmiä nopeasti. Poikkeuksena tietysti hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden käyttö.

 

Syytä ilmiöön ei tietääkseni ole löydetty.

 

En usko, että kuukautisiin vaadittavat hormonit FSH, estradioli, lutenisoiva hormoni ja progesteroni ovat siinä mielessä ainutlaatuisia, että vain ne "sopeutuvat" ympäristöönsä. Olettaisin, että muutkin hormonit reagoivat ympäristön kanssa yhtä lailla. Niistä ei vain ole yhtä konkreettista ja näkyvää todistetta. Nopeasti ajatellen voisin kuvitella mielihyvähormoni serotoniinin tuotannon joko lisääntyvän tai vähentyvän ympäristöstä riippuen. Eli hyväntuulisessa seurassa alkaa naurattaa ja masentuneiden kanssa aikaa viettäessä alkaa omakin mieliala laskea.

 

Jos oletetaan, että kaikki hormonit ovat vuorovaikutuksessa ympärillä olevien ihmisten kanssa ja eniten merkitystä on niillä lähimmillä, mikä on lopputulos? Voisiko tehdä johtopäätöksen, että mikäli vietän aikaani mahdollisimman terveiden ihmisten kanssa, olen mahdollisimman terve itsekin? Ja sama toisinpäin tietysti.

Voisiko tehdä johtopäätöksen, että mikäli vietän samassa seurassa aikaani vuosia, meidän kehomme ovat hormonaalisesti "samalla taajuudella" ja siten meillä on myös samankaltaisia tunteita, ongelmia ja vahvuuksia?

 

Ainakin parit alkavat seurustelun myötä pikkuhiljaa muistuttaa enemmän ja enemmän toisiaan. Ehkä syynä ei ole pelkästään toinen toisensa makutuomarina oleminen?