Ihmiset käyttävät eläinkokeita testatakseen tuotteen toimivuutta. Ja se toimii suhteellisen hyvin. Nisäkkäiden elimet ovat jokseenkin samankaltaisia ja testien tulokset sen takia melko luotettavia.

 

Jotkut kuitenkin menevät liiallisuuksiin ja perustelevat mielipiteitään "luonnossa tämä on yleistä, esimerkiksi laji x:llä..."

Otan esimerkiksi "parisuhteen".

Yksiavioisuutta kannattavat voisivat perustella kantansa, että on varsin luonnollista viettää yhden kumppanin kanssa koko elämä, koska esimerkiksi joutsenet ja norsut tekevät niin.

Polysuhteita kannattavat taas voivat ottaa esimerkkinsä myyristä ja selittää, että rakastuminen on pelkkää lisääntymistä varten.

Irtosuhteita ja itsenäistä elämää kannattava voi taas perustella itseään valailla. Eräässä valaslajissa (jonka nimeä en nyt juuri muista) naaraat hengaavat keskenään ja lisääntymisaikaan uros ui naaraan luokse, parittelee sen kanssa ja lähtee sitten taas omille teilleen. Valasnaaras ei huoli kahta kertaa samaa urosta parikseen.

Rajumpaa meininkiä kannattava taas voi kertoa, kuinka Musta Leski-naaraat (hämähäkkilaji) joskus syövät parittelun jälkeen koiraan.

 

Toisin sanoen, mitä mieltä ikinä oletkaan, löydät esimerkin varmasti luonnosta.

 

Ihmiset ovat siitä erikoinen laji, että ihmisiä on moneksi. On toki kulttuurityypillistä käyttäytymistä, mutta ei lajityypillistä. Siksi onkin väärin mennä sanomaan, että jokin tapa toimia olisi se ainoa oikea ja kaikille ihmisille sopiva.

 

 

Koe-eläimistä tuli vielä mieleen. "Mikäli rotta sijoitetaan lajityypilliseen ympäristöön, niin..." Millainen olisi ihmisen lajityypillinen ympäristö? Millaisessa ympäristössä ihminen saisi toteuttaa ihmisyyttään?