Kohtasin mielenkiintoisen ajatuksen - ettei sukupuolia jaettaisi miehiin ja naisiin, vaan sukupuolia olisi neljä: 1) erityisherkät miehet, 2) erityisherkät naiset, 3) ei-erityisherkät miehet, 4) ei-erityisherkät naiset. Mahdollisesti jopa kahdeksan sukupuolta: 1) elämyshakuiset erityisherkät miehet, 2) ei-elämyshakuiset erityisherkät miehet, 3) elämyshakuiset erityisherkät naiset, 4) ei-elämyshakuiset erityisherkät naiset, 5) elämyshakuiset ei-erityisherkät miehet, 6) ei-elämyshakuiset ei-erityisherkät miehet, 7) elämyshakuiset ei-erityisherkät naiset, 8) ei-elämyshakuiset ei-erityisherkät naiset

"Herkkyys ei ole samanlainen suure kuin pituus tai paino, jossa suurin osa asettuisi skaalan keskipaikkeille. - - Sitä voi pikemminkin verrata oikea- tai vasenkätisyyteen, jossa ei ole keskiarvovaihtoehtoa ja valtaosa on yhtä ja vähemmistö toista." (Elaine N.Aron)

Millainen sinä olet? Tässä testit kirjasta Erityisherkkä ihminen ja parisuhde:

 

Oletko hermojärjestelmältäsi erityisherkkä? :

Vastaa kuhunkin kysymykseen oman tuntemuksesi perusteella. Vastaa K (kyllä), jos väittämä pitää paikkansa sinun kohdallasi edes jossain määrin. Vastaa E (ei), jos väittämä ei kuvaa sinua juurikaan tai ollenkaan.

1. K  E  Tunnen olevani tietoinen ympäristön vivahteista.

2. K  E  Muiden ihmisten mieliala vaikuttaa minuun.

3. K  E  Minulla on taipumusta olla kipuherkkä.

4. K  E  Tunnen kiireisen päivän aikana tarvetta vetäytyä vuoteeseen tai pimennettyyn huoneeseen tai paikkaan, jossa saan olla yksin ja joka lieventää ärsykkeitä.

5. K  E  Olen erityisen herkkä kofeiinin vaikutuksille.

6. K  E  Asiat, kuten kirkkaat valot, voimakkaat hajut, karheat kankaat tai lähellä kuuluvat sireenit tuntuvat minusta helposti ylivoimaisilta.

7. K  E  Minulla on rikas ja monitahoinen sisäinen elämä.

8. K  E  Kovat äänet tuntuvat minusta tukalilta.

9. K  E  Musiikki tai muut taiteet koskettavat minua syvästi.

10. K  E  Olen tunnollinen.

11. K  E  Säikähdän helposti.

12. K  E  Hermostun, kun joudun tekemään paljon vähässä ajassa.

13. K  E  Kun ihmisillä on epämukavaa fyysisessä ympäristössä, tiedän yleensä, miten siitä voisi tehdä mukavamman (kuten valaistusta tai istuimia muuttamalla).

14. K  E  Minua ärsyttää, kun ihmiset yrittävät saada minua tekemään useita asioita yhtä aikaa.

15. K  E  Yritän kovast välttää virheitä ja asioiden unohtamista.

16. K  E  Välttelen väkivaltaisia elokuvia ja tv-ohjelmia.

17. K  E  Tunnen oloni epämiellyttävän kiihtyneeksi, kun ympärilläni tapahtuu paljon.

18. K  E  Elämänmuutokset järkyttävät minua.

19. K  E  Huomaan hienovaraiset ja vaikeasti havaittavat tuoksut, maut, äänet ja taideteokset ja nautin niistä.

20. K  E  Pidän tärkeänä järjestää elämäni niin, että vältän järkyttäviä tai ylivoimaisia tilanteita.

21. K  E  Kun minun pitää kilpailla tai kun minua tarkkaillaan tehtävän suorittamisen aikana, muutun niin hermostuneeksi tai epävarmaksi, että suoriudun selvästi tavanomaista huonommin.

22. K  E  Lapsena vanhempani tai opettajani tuntuivat pitävän minua herkkänä tai ujona.

 

Tulokset: Jos vastasit kyllä kahteentoista tai useampaan kysymykseen, olet luultavasti erityisherkkä. Suoraan sanoen mikään psykologinen testi ei kuitenkaan ole niin tarkka, että sen varaan kannattaisi rakentaa elämäänsä. Jos vain yksi tai kaksi kysymystä pitää kohdallasi paikkansa mutta ne pitävät paikkansa erityisen vahvasti, voi olla, että sinulla on aihetta kutsua itseäsi erityisherkäksi.

 

Oletko temperamentiltasi elämyshakuinen?

Vastaa jokaiseen kysymykseen oman tuntemuksesi mukaisesti. Vastaa K (kyllä), jos väittämä pitää edes jossain määrin paikkansa kohdallasi, ja E (ei), jos se ei pidä juurikaan tai ollenkaan paikkansa.

1. K  E  Olisin turvallisissa olosuhteissa valmis kokeilemaan huumausainetta, joka saa aikaan uusia ja outoja tuntemuksia.

2. K  E  Pitkät keskustelut voivat saada minut piinallisen kyllästymisen valtaan.

3. K  E  Matkustan aina mieluummin johonkin uuteen paikkaan kuin jonnekin, missä olen jo käynyt.

4. K  E  Haluaisin kokeilla urheilulajia, joka tuottaa fyysistä jännitystä, kuten laskettelua, vuorikiipeilyä tai surffausta.

5. K  E  Tulen levottomaksi, jos olen pitkään kotona.

6. K  E  En pidä toimettomana odottelusta.

7. K  E  En yleensä katso samaa elokuvaa kahteen kertaan.

8. K  E  Innostun kaikesta epätavallisesta.

9. K  E  Jos huomaan jotakin outoa, poikkean reitiltäni mennäkseni katsomaan, mistä on kyse.

10. K  E  Kyllästyn, jos joudun olemaan päivästä toiseen samojen ihmisten seurassa.

11. K  E  Ystävieni mielestä olen jokseenkin ennalta-arvaamaton.

12. K  E  Haluan tutkia uusia alueita.

13. K  E  Välttelen arkisia rutiineja.

14. K  E  Minua kiehtoo taide, joka tuottaa voimakkaita tuntemuksia.

15. K  E  Pidän nautintoaineista, jotka saavat aikaan leijailevan olon.

16. K  E  Viihdyn parhaiten impulsiivisten ihmisten seurassa.

17. K  E  Haluaisin päästä uusiin ja outoihin paikkoihin.

18. K  E  Kun matkustan, mitä vieraampi maa, sen parempi.

19. K  E  Olisin mielelläni tutkimusmatkailija.

20. K  E  Pidän kaksimielisistä vitseistä, jotka saavat ihmiset yleensä nauramaan hermostuneesti.

 

Tulokset: Jos olet nainen ja vastasit "kyllä" yhteentoista tai useampaan väittämään, olet luultavasti temperamentiltasi elämyshakuinen. Jos vastasit myöntävästi 7 kohtaan tai sen alle, et oletettavasti ole elämyshakuinen. Jos vastasit "kyllä" 8-10 kohtaan, olet luultavasti jotain niiden väliltä.

Jos olet mies ja vastasit "kyllä" 13: aan tai useampaan väittämään, olet luultavasti temperamentiltasi elämyshakuinen. Jos vastasit myöntävästi 9 kohtaan tai sen alle, et oletettavasti ole elämyshakuinen. Jos vastasit "kyllä" 10-12 kohtaan, olet luultavasti jotain niiden väliltä.

Ota huomioon, että on täysin mahdollista olla erityisherkkä ja saada korkeat pisteet elämyshakuisuustestistä.

 

Erilaiset ihmistyypit:

1. Ei-elämyshakuinen erityisherkkä: On yleensä harkitseva ja pitää rauhallisesta elämänmenosta. Ei ole impulsiivinen tai taipuvainen riskinottoon.

2. Elämyshakuinen erityisherkkä: On todella monipuolinen, sillä hänessä yhdistyvät erityisherkän näkemyksellisyys ja elämyshakuisen into. Hänen optimaalinen vireysalueensa on kuitenkin kapea, sillä hän sekä ylivirittyy että kyllästyy helposti. Ajautuu usein sisäisiin ristiriitoihin siksi, että haluaa kokea uusia asioita, mutta ei kestä runsaita määriä ärsykkeitä ja välttää isoja riskejä. Erästä erityisherkkää elämyshakuista henkilöä lainatakseni "Tuntuu kuin minulla olisi aina toinen jalka kaasupolkimella ja toinen jarrulla."

 

3. Ei-elämyshakuinen ei-erityisherkkä: Ei ole järin utelias eikä hänellä ole taipumusta pohtia asioita syvällisesti. Elää elämäänsä yksinkertaisella, luonnollisella tavalla.

4. Elämyshakuinen ei-erityisherkkä: On yleensä utelias, innostuva, impulsiivinen, halukas ottamaan riskejä ja nopea kyllästymään. Ei kiinnitä huomiota yksityiskohtiin tai ole edes kiinnostunut niistä.

 

Erityisherkkyyden taustalla oleva teoria: 

"Biologit olettivat joskus evoluution merkitsevän sitä, että lajit kehittyisivät kohti yhtä ainoaa ihanteellista muotoa, joka sopeutuisi ympäristöönsä täydellisesti. Ympäristön muuttuessa myös ihanne muuttuisi tai laji kuolisi sukupuuttoon. Teoriasta huolimatta ilmeni, että useimmilla lajeilla oli parempi selviytymissuunnitelma: niille kehittyi kaksi (tai useampi) ideaalityyppiä, kaksi erilaista selviytymistapaa. Jos lajin toinen tyyppi ei selviytyisi, toinen saattaisi hyvinkin pärjätä.

Kaksi erilaista temperamenttityyppiä on suunniteltu palvelemaan tätä älykästä selviytymissuunnitelmaa. Herkät ihmiset käsittelevät runsaasti informaatiota ennen kuin toimivat, he tutkivat tilannetta tarkasti etukäteen eivätkä ota juurikaan harkitsemattomia riskejä. Ne, joilta tämä piirre puuttuu, ovat alttiimpia riskinottoon. Erityisherkkien ohjenuorana on "hiljaa hyvä tulee" ja "parempi katsoa kuin katua". Vähemmän herkät taas ajattelevat, että "aikainen lintu madon nappaa" ja "avaa ovi, kun onni kolkuttaa". Kummallakin lähestymistavalla on etunsa, mutta yksi on hyödyksi jossain tilanteessa, toinen toisessa.

Tämänkaltaisia toimtastrategisia eroja on havaittu useilla lajeilla, kuten kädellisillä, koirilla, vuohilla, rotilla ja hirvillä." 

 

Peilausta omaan elämääni

Sain erityisherkkyystestitulokseksi 19 pistettä eli olen erityisherkkä. Elämyshakuisuustestistä sain 14 pistettä eli olen myös elämyshakuinen. Koin suuren helpotuksen. Olin kyllä kuullut erityisherkkyydestä aiemminkin, mutta jokin osa minusta ei kuitenkaan täsmännyt erityisherkkyyteen. En nimittäin ole erityisen turvallisuushakuinen, olen liftannut paljon, yksin ja yhdessä. Viihdyn kotona ja kaipaan paljon omaa tilaa, mutta pidän elämyksistä kuten seinäkiipeily tai öinen kuutamouinti. Railakas bileiltakaan ei ole poissuljettu, vaikkakaan kahta päivää putkeen en missään nimessä jaksa rällätä. Innostun hyvin helposti, mutta myös kyllästyn nopeasti. Ammatinvalinta on vaikeaa. Uuvun töissä helposti, olen tunnollinen ja ahkera enkä siedä jatkuvaa hälinää ympärilläni, toisaalta yksitoikkoinen työ uuvuttaa tylsyydellään. Toisaalta en voi loputtomasti olla myöskään työttömänä. 

Olen löytänyt kirjasta paljon itseäni, selityksiä käytökselleni. Etten olekaan viallinen ihmisenä vaan olen yksinkertaisesti elämyshakuinen erityisherkkä ja se on otettava huomioon elämää elettäessä. Siitä koituu ongelmia sekä parisuhteissa että työelämässä ja kaikilla muillakin elämän osa-alueilla, mutta ei ylitsepääsemättömiä ongelmia. Luovuudella ja itsetuntemuksella pärjää.

 

Kaikki lainaukset ovat kirjasta Erityisherkkä ihminen ja parisuhde, jonka on kirjoittanut Elaine N. Aron.